Българи патриоти издигнаха бюст-паметник на Васил Левски в двора на българската черква „Св. Иван Рилски“ в Чикаго.
Инициатор е 61-годишният строител от гр.Ахелой Милчо Томов, който казва, че е родственик на сподвижника на Васил Левски от Габровския революционен комитет Петър Аладжата. Фондация “Ние, българите по света” поръчват изработката на паметника с лика на Апостола за българската имигрантска общност в Чикаго.

Скулптурата е дело на младите художници Христо Георгиев от гр.Поморие и Милен Каменов от гр.Враца. Сред инициаторите са Никола Масларски от гр. Разлог, благоевградчаните Пламен Бежански – „Газдата“, Драгомир Богданов и Станимир Динев, които са членове на най-старата и най-голяма българска организация зад граница, Македонската патриотична организация (МПО) е политическа организация, основана във Форт Уейн, САЩ през 1922 г. от емигранти от Егейска Македония.
Това е вторият паметник на Левски в САЩ. Другият се намира до българското посолство във Вашингтон.
Младите футболисти на “Миньор” Чикаго също се възползваха от възможността да се включат в изграждането на бюст-паметника на Апостола на свободата – Васил Левски. Играчите на най-добрия български отбор събраха 500 долара и ги дариха за свещената българска кауза.
Разложанинът Никола Масларски бе в групата, която откри паметника на 16 май. В социалните мрежи той и останалите членове на Фондация “Ние, българите по света” написаха:
“Голям ден бе 16-и Май в Чикаго. Ето първата причина. И го издигнахме, и стоеше толкова колосален, огромен и велик, че всички немеехме и се чувствахме толкова малки пред Него.
Източник: TRG.bg

1 коментар:

  1. ... a na Zarz BORISZ III ... ... ... koga ... ... ... ... ... ... ...
    ... a na Zarz FERDINANDZ ... ... ... koga ... ... ... ... ... ... ...
    ZARSTVO BALGARIA i TARNOVSKATA KONSTITUZIA.SAEDINENIETO PRAVI SILATA.GERB1930.HIMN"SHumi Mariza".AzBukata predi1945 godina ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

    ОтговорИзтриване

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1