Тези дни, разглеждайки си темата за стадионите в любимия форум, попаднах на линк към видео, показващо напредъка на строежа на новия национален стадион на Албания - https://www.youtube.com/watch?v=SODkiSicvQ0. Нямаше как да остана равнодушен към новината, че албанците си строят нов стадион. В последните години все по-често си превъртам в главата стадионите в различни държави в Европа и винаги стигам до извода, че ние имаме най-лошата футболна инфраструктура на целия континент. Най-после реших да проверя дали това страховито предположение е факт, защото все пак ми звучи леко преувеличено. Преди да започне пътешествието ни обаче да преговорим с какво се гордее родната футболна инфраструктура. Националният ни стадион го прескачам, защото за мен това е едно от най-ужасните спортни съоръжения, застинало дълбоко в социализма и предлагащо невероятния комфорт на 4000 покрити места и гигантска писта. Състоянието на останалите софийски стадиони също няма смисъл да се коментира, както и тези в Пловдив. Двата единствени прилични стадиона в България (и то с огромни условности) – този в Бургас (който скоро може и да изчезне) и в Ловеч пък дори не помирисват елитен футбол. Така остава само доизграждащият се стадион в Разград, който като се завърши ще бъде доста приличен, но нищо повече. Въобще самият факт, че преди 2 години УЕФА направиха огромен компромис и позволиха на Лудогорец да играе мачовете си от групите на ШЛ на „Васил Левски“, а не някъде в чужбина, говори достатъчно.
Да видим как е в другите страни. Няма никакъв смисъл да давам инфо за държавите на запад от Полша, Чехия, Австрия и Унгария, защото ви е ясно какво е положението там, така че ще се съсредоточа на Балканите и останалата част от Източна Европа.
Започваме с другарите в Беларус, които могат само да ни завиждат за успехите на националния ни отбор - откакто съществуват самостоятелно те никога не са се класирали на голям форум. Това обаче не им пречи да си реконструират националния стадион в Минск - https://www.youtube.com/watch?v=tlRKEvzRF7g. Ако някой иска по-подробно да следи какво се случва с обновяването му: - http://www.skyscrapercity.com/showthread.php…. В допълнение местната футболна гордост – Бате Борисов още преди няколко години си направи чисто нов стадион с парите, които спечели от участието в ШЛ (може да благодарят на Левски) - https://en.wikipedia.org/wiki/Borisov_Arena
Украйна я прескачам – хората си домакинствата на Европейско преди 6 години, а след седмица ще приемат финала на ШЛ.
Отиваме на най-логичния претендент за приза „най-лоша футболна инфраструктура“ – Молдова. Най-бедната държава в Европа, нямаща абсолютно никакви футболни постижения, си има два доста прилични стадиона – единият намиращ се в Тираспол - https://media.publika.md/…/tiraspol-sheriff-stadium6_410734…, другият е в Кишинев и освен от Зимбру се ползва и от националния отбор - http://photos.wikimapia.org/p/00/00/36/98/34_big.jpg. Ще се съгласите, че особено първият стадион си е доста добър.
Румъния я прескачам – националният им стадион е брутален, откриха го през 2011 и вече е приемал финал на Лига Европа.
Насочваме се към сърцето на Балканите – тук вече трябва да имаме конкуренция.
Сърбите, подобно на нас, също си нямат нов стадион, но поне могат да се похвалят с Мала Маракана - https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Star_Stadium. Отделно май планират да реконструират този стадион, но не разбрах дали със сигурност ще го започват или са само слухове.
Отиваме към любимата Македония, където си оправиха националния стадион „Филип II“ и миналото лято приеха финала на Суперкупата на Европа - http://prikachi.com/images/930/8232930W.jpg
За Албания вече стана дума – те ми бяха една от последните надежди, но стадионът, който правят ще ни отдалечи от тях. На рендерите изглежда много готин - https://static.wixstatic.com/…/8010ac_b3c2fd6d2fad400ca4b2b…, а ето я темата, за да си следите и неговото развитие - http://www.skyscrapercity.com/showthread.php…
Гърция и Турция са от друга галактика, така че да погледнем към Черна гора. Те са ни конкуренция, признавам. Стадионите им са гаднички като цяло, включително и този в Подгорица, на който играе националния отбор, но поне като гледам са покрили 80% от капацитета му и я няма тая ужасяваща лекоатлетическа писта - https://s3.envato.com/files/175944224/preview.jpg.
Какво е положението в Босна? Най-големият им стадион прилича много на нашия „Васил Левски“ и подобно на него също си стои замръзнал в годините, в които Сараево бе домакин на Зимната олимпиада . Другият голям стадион в Сараево – този на Железничар, е доста по-интересен. Това е моментното му състояние - https://media.bih.ba/2017/06/stadion-grbavica.jpg, но е много вероятно до няколко години да го реконстриурат цялостно - http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=2071925 . Босненци си имат и още един приличен стадион – този в Зеница, където дори последните години домакинства националния им отбор (май ги редуват с втория в Сараево) - https://novi.ba/…/5a8c4b5e-b350-4eab-a113-2b270a0a0a67-bili…. Не е нещо толкова специално, но със сигурност е в пъти по-футболен от нашия национален и има два покрити сектора.
Отиваме при хърватите, които ежегодно си продават играчи за по 20-30 милиона евро, но въпреки това нямат все още нов стадион. Май ще реконструират Максимир в Загреб, но не съм сигурен. Дори и да не го направят обаче си имат това бижу в Сплит - https://upload.wikimedia.org/…/c…/e/e6/Poljud_panorama_2.jpg
И ето че стигнахме до последната ни надежда поне една държава да ни победи в тази антикласация - Косово. На пръв поглед наистина изглежда така –снимката на стадиона в Прищина в Уикипедия те отказва от футбола - https://en.wikipedia.org/wiki/Pristina_City_Stadium, но при малко повече търсене човек ще стигне до новината, че косоварите са се хванали да си оправят стадиона. Ето тук - http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=2016298някакъв човек следи изкъсо как вървят ремонтите на стадионите в Косово, включително и на този в Прищина. Ясно, няма да направят някакво уникално съоръжение, но явно не са покривали стандартите на УЕФА и са решили да си пооправят националния стадион. 
т
За финал – убеден съм, че когато отново се заговори за нов национален стадион ще има хора, за които подобна инвестиция няма смисъл. Подобно твърдение за мен е абсурдно – само в последния месец „Васил Левски“ се напълни на два пъти и то в тези години, в които националния отбор го няма никакъв. Представете си какво ще стане, когато имам реален шанс за класиране на голям форум или когато Левски или ЦСКА играят за влизане в групи на Лига Европа или ШЛ (дори не говоря за мачове в самитегрупи). Даже мачове от вътрешното първенство успяват да докарат по над 10 000 души и то при това ниво на стадионите, което само идва да докаже за пореден път, че ние сме изключително футболна нация и инвестициите в спортни съоръжение няма как да са безмислени, особено имайки предвид моментното им състояние. Въобще няма да засягаме темата как едно хубаво съоръжение може да подкани баща да заведе детето си на стадион или че спокойно можем да приемем финали за Суперкупата на Европа (тази година е в Талин например), че дори и ЛЕ. Въобще ползите са толкова много, но и поста ми стана толкова дълъг, че е време да приключи.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1