Мистериозно се прибра у дома в Тутракан най-възрастната българска сводница, 79-годишната маман Стефка Йорданова. Тя бе изправена пред съда в Брюксел, след като стана ясно, че повече от десетилетие е въртяла един от най-оборотните бардаци в европейската столица.

Стефка бе екстрадирана в Белгия през лятото на 2017 г., за да бъде съдената като тартор на банда за трафик на жени с цел сексуална експлоатация. Заедно с нея на подсъдимата скамейка застана и дъщеря ѝ Светла Захариева. Делото се точи година и половина. Финалът му е в края на февруари. За това, че е въртяла бардак в центъра на европейската столица, нашата маман получава наказание от 4 г. престой зад решетките. Магистратите обаче се решават да не я пращат в пандиза заради напредналата ѝ възраст. Решено е баба Стефка да бъде пусната да се прибере у дома, при положение че повече кракът ѝ няма да стъпи в Белгия.

Така баба Стефка си стяга багажа и си купува билет за родния Тутракан. У дома тя се прибира преди месец, разкриват нейните комшии, които остават шокирани от мистериозната и внезапна поява на видната си съгражданка, пише таблоидът „България днес“.

Баба Стефка е успяла да запази своя палат в покрайнините в Тутракан. Той е строен през 60-те години. Местните разкриват, че за триетажното имение отдавна се говори, че е готово за публичен дом. Имало дори и витрини, досущ като тези в улиците с червените фенери. Никой обаче от местните не е виждал проститутки вътре.

Баба Стефка е и едър земевладелец в региона, разкриват нейни познати. Няколко месеца преди акцията срещу нея и дъщеря ѝ тя си купува 700 декара земя, които са превърнати в кайсиева градина. Шушука се, че инвестицията тогава е надхвърляла един милион лева.

Баба Стефка и дъщеря ѝ, 49-годишната Светла, са арестувани в края на юли 2017 г. Двете са задържани по молба за правна помощ от Кралство Белгия и водено там наказателно производство срещу организирана престъпна група от български граждани за извършени от тях престъпления, свързани с трафик на хора с цел сексуална експлоатация и пране на пари. Изяснено е, че повече от 15 години 76-годишната тогава маман е пребивавала в Белгия и е стопанисвала публичен дом в Брюксел. Според данни от разследването Стефка е прибирала между 50 и 160 евро от всяка една проститутка на смяна.

Операцията по задържането е проведена от служители на сектор "Трафик на хора" в ГДБОП и колегите им от Русе, Разград, Силистра, Добрич. В мегаакцията са още включени служители от ОДМВР – Силистра, и РУ-Тутракан. Операцията се провежда под надзора на специализираната прокуратура. Претърсени са пет адреса на територията на Силистренска област. Оттам са иззети документи: нотариални актове, вносни бележки, извлечения от банкови сметки и преводи, над 164 000 евро в брой и близо 600 лева, мобилни телефони, лаптоп, канабис и др.

Стефка и дъщеря ѝ пожелаха доброволно да бъдат екстрадирани, за да застанат пред съда на Кралство Белгия.

Белгия

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1