85-годишна пенсионирана акушерка продължава да помага на младите майки в грижата за бебетата им. Тя е живата история на ботевградското село Врачеш.
Мария Колева на 85 г. казва, че девизът й е: Докато краката ме държат и ръцете ми работят, и са здрави – да помагам на хората и предимно на децата. Много обичам децата”.
Името й е Мария, но всички й казват леля Миче. Няма човек, който да не я познава.
85-годишната леля Миче е пенсионерка повече от 30 години, но не спира да помага. Когато се роди бебе, тя неотлъчно е до майката в първите месеци.
„Додето падне пъпчето ги къпя, научавам майката след това как да ги къпе и така додето се установи добре”, разказва Мария.
Сега помага на Моника и Михаил, които преди 23 дни са станали родители за втори път – родила се е Марина.
„Много добър човек, много отзивчив, винаги се е грижила за нас, като малки ни гледаше, посрещаше, като паднехме в училище отивахме в здравната служба и там ни посрещаше тя”, спомня си Михаил.
До 80-те години здравната служба и родилният дом са се помещавали в сграда, в която в момента има фризьорски салон. Родилният дом е бил на втория етаж. Там Мария е работила 50 години и е помогнала на стотици жени да станат майки.
Не знае колко бебета е изродила. Дори на 85 казва, че не чувства умора.
„Обичам хората и те ме обичат, стига да имам здраве да им помагам. Може би Господ затова ме държи”, казва Мария.
През март леля Миче е получила званието „Заслужил гражданин на Ботевград“ и обещава да продължава да помага, докато може.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1