След взети 1140 проби за проверки на качеството на горивата – дизел и бензини, от бензиностанциите са изтеглени над 1 милион литра бензин и 130 000 литра дизел.
По-късно е установено, че при измерването на бензина има техническа грешка и след като е преработен, отново е върнат на пазара.
„При 90% от случаите на несъответствие става дума за смесване на едното гориво с другото. Касае се за небрежност по време на транспорт”, уточни Иво Атанасов, зам.-председател на ДАМТН в рубриката „Чети етикета” по bTV за проверката на качеството на горивата.
За тези нарушения има наложени имуществени санкции за над 1 млн. лева.
При проверката на бензиностанциите е установен и проблем с измервателните уреди. От 46 проверени обекта всеки трети има проблем със средствата за измерване.
„Това означава, че ни удрят в количеството. Зареждаме 20 л, а са ни сипали 18”, обясни още Иво Атанасов. „Основно това се случва в малките бензиностанции, НАП може да каже какво количество влиза и какво излиза от обекта”, уточни той.
По думите му бензинът, който се произвежда в България отговоря на всички европейски норми за качество.
Общо през тази година са проверени 187 средства за измерване, от които 32 са хванати в нарушение.
Попитан от bTV изрично къде по-често се срещат измамите в количеството по отношение на горивото, Атанасов отговори, че "няма никакво значение, навсякъде се случва" – и при големи, и при по-малки.

Източник: Факти.бг

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1