Най-големият хотел на света се намира в Германия на остров Рюген между Засниц и Бинц на брега на Балтийско море. Името му е "Прора" и е построен през 1939 година, но... никога не е приемал гости!
Сградата се простира на цели 5 км по дължината на брега, разполага с 10 000 стаи и е само на 500 крачки от морето.
В строежа на хотела участват 9000 работници. В изграждането му са заети и едни от най-известните конструктори на райха. Но строителството спира през 1939 година на финалната права, защото избухва Втората световна война, а работниците са мобилизирани във военните фабрики.
"Прора" е плод на поредната грандоманска идея на Хитлер. Според замисъла този хотел е трябвало да разполага с кина и плувни басейни и е трябвало да посреща гости за различни фестивали. Но днес от всичко това са останали само едни останки, които стърчат като празни черупки.
След бомбардировките в Хамбург, за известно време един от корпусите на хотела става временен приют за останалите без жилища. Известно време "Прора" е база на Източната германска армия. Но дори и след разформироването й при обединението на Германия, сградата не се връща към първоначалния си замисъл и не приема гости. От 1990 г., когато е напусната от военните, тя стои празна до ден днешен.
Замислен като най-големия в света, хотелът е трябвало да служи и на пропагандата, но той никога не стига до тази фаза. Днес за местните жители той е просто "Колосът".
Дълги години в Германия е вървял дебат какво да се прави с "Прора". Обсъжданията са вече към своя край частни инвеститори вече са взели някои от блоковете и възнамеряват да превърнат терена в атракционно селище.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1