Калининград и части от северна Полша някога са били част от Източна Прусия и след това от Германия, докато картата на Европа не е преначертана след Втората световна война. Йосиф Сталин е изгонил всички германци от региона – общо 14 милиона души – и по-голямата част от Източна Прусия е руска оттогава. Градът представлява полуексклав, разположен между Литва, Полша и Балтийско море. Градът се намира при вливането на река Преголя във Висленската лагуна. Градските легенди твърдят, че Германия е предложила на СССР да възстанови Калининград в замяна на заровено съкровище.
Много жители на Калининград все още вярват, че има „подземен Кьонигсберг„, както е старото име на Калининград в периода от 1773 до 1945 г. 
Тогава Кьонигсберг е бил административен център на провинция Източна Прусия. Предполага се, че под всички фабрики до гарите има километри тунели (водещи до Хитлер в Полша) под древния град. От началото на 50-те години на миналия век има легенда, че Германия е предложила на съветското правителство да възстанови Калининград в замяна на съкровищата,скрити в  Кьонигсберг под земята. Ровенето в подземния град все още е мисия на десетки ентусиасти.
Член на местното Геоложко дружество, който по това време е работил в Калининград, твърди, че има богати ценности под града. В това число: десетки тонове злато, сребро, кехлибар, бижута и предмети от Кехлибарената стая, картини, предмети с историческа стойност, книги.  Той е изготвил план за предполагаемото местоположение на основните подземни проходи и структури на бившият град Кьонигсберг, в които твърди, че са скрити богатите ценности.
Може би тези наводнени изби и подземни проходи водят до съкровището на Кьонигсберг.
Според Колцов, авторът на този план, основният вход към тези подземия е в бившия Кралски замък. И търсеното място е на дълбочина от 16 метра. На по-голяма дълбочина коридорите са в добро състояние и не са наводнени. Изследователят твърди, че тези подземия са изпъстрени с всякакви неща (кралски и църковни съкровища на дълбочина до 60 метра).
Въпреки това, с тази версия не всички са съгласни. „Преди разпадането на Съветския съюз германската тема в историята на Кьонигсберг се смята за нежелана. Разбира се, липсата на информация поражда слухове, спекулации и игри на въображението. И днес обаче туристите в Калининград често се навъртат около подземните тухлени сводове, бетонните плочи, загадъчните коридори, витите стълби и водните течения със стръмни тухлени стени.
Това, че подземният град може да съществува (въпреки че е наводнен), доказва например факта, че при строителни разкопки в северната станция в центъра на Калининград случайно изкопават под трамвая подземен проход, водещ до сградата на ФСБ (Федерална служба за сигурност на Руската Федерация).
Най-накрая, в Калининград са разположени, 12 големи и три малки крепости, улици и площади, паркове и дори гробища – във всичките има бетонни и тухлени заслони – уникални черти на немските строители. Всяка от тези сгради има площ от няколко десетки до няколко хиляди квадратни метра с капацитет до двеста или триста души. Всички те са оборудвани със системи за подпомагане на живота: канализация, вентилация, водоснабдяване, електрозахранване – някои дори са газифицирани. Всички сгради са имали няколко входа и изхода, включително аварийни, защитни метални врати. Около периметъра на града и в предградията му има стотици тухлено-бетонни структури и бункери, покрити с пръст. И изграждането на укрепление, както е известно, предполага подземни многоетажни структури. Това е законът на военните защитни структури. Всичко това, между другото, е впечатляващо заради огромния си размер.
Днес, за съжаление, уникалното архитектурно наследство запустява. Има само няколко изключения, които ги реставрират и вероятно ще ги превърнат в музей.
А дали има, или няма богат подземен град… Вероятно времето и експедициите ще изкарат тайните на повърхността.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1