Пореден случай:
ДВА ПОГУБЕНИ ЖИВОТА - ОТГОВОРНИ И ВИНОВНИ НЯМА
* Засяга ви, защото утре може и вие да не извадите късмет!
На 19 септември 2006 г. на ул. "Алабин" в столицата се срутва сграда и затрупва в преминаваща кола две девойки - 26-годишната Деница Чанишева и 24-годишната Петрина Христова.
Сградата се оказва собственост чрез фирма "Хрисома" на Георги и Мая Кирчеви. Бизнесмените са известни с добрите си контакти със синята партия и Иван Костов.
---------------------------
Съдебното дело няколко пъти зацикляше, прокуратурата няколко пъти се произнасяше, че виновни няма, съдът го връщаше за разглеждане отново.
Практически разследването на драмата продължи цели десет години, на два пъти прокуратурата го прекратяваше заради липса на вина и съдът отменяше прекратяването. Едва през май 2016 г. най-сетне му беше даден ход.
--------------------------
През ноември 2018 съдът произнесе присъдата си, а сега излязоха и мотивите на съдия Величка Маринова от СГС.
С тези мотиви бяха оправдани:
**** като собственик на сградата и възложител на ремонта Георги Кирчев (на снимката);
*** инж. Петър Петров - като контрол;
*** управителят на съответната фирма за инвеститорски контрол Николай Симеонов;
*** Манчо Антонов - собственикът на фирмата, извършвала ремонта.
(бел. : делото срещу Симеонов се водеше задочно, защото от години е като изчезнал безследно - в неизвестна чужбина с неизвестен адрес.
Работникът Николай Александров се отказа от показанията си, че Кирчев във фаталния ден наредил да се срежат носещи стоманени греди. Показанията му навремето бяха нотариално заверени с подкрепата на родителите на една от загиналите девойки.
Експертите се произнесоха за грешки при построяването й без да са правили огледи. (две тройни експретизи и една шесторна). Съдът прие напълно експертизата им. А огледи не са правени, защото още същия ден на драмата със заповед на зам.-кмета на Столичната община руините са били разчистени.
________________________________________
Сега става ясно, че вечерта след инцидента Румен Петков, тогава министър на вътрешните работи, Емел Етем, тогава министър на извънредните ситуации, и Асен Гагаузов, тогава министър на благоустройството, извикали по спешност председателя на УС на "Главболгарстрой" Симеон Пешов. Те поискали незабавно разчистване. Симеон Пешев обаче отказал, понеже нямал гаранция, че няма затрупани хора, а освен това обяснил на министрите каква е процедурата.
На следващия ден била намерена фирмата на сега изчезналия Николай Сименов, а заповедта издали не хора на БСП, а човек на ГЕРБ - Цветан Цветанов, тогава зам.кмет на столицата.
________________________________________
И така веществените следи от престъпната небрежност били заличени.
Според съдията сградата е рухнала заради
1. старост
2. липса на грижи
3. лошото й построяване навремето
бел.: по време на Втората световна война има пряко попадение на бомба върху сградата, което обаче не е успяло да разруши и повреди така "сбърканата" архитектурно-инженерна конструкция.
И така, виновни и отговорни за смъртта на две млади жени няма.
И ПРЕДИШНАТА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ
И малко предистория - пак за справедливостта у нас.
*** С реституцията наследниците си поискали национализираната сграда от държавата. Обаче със смешни формални причини им отказали отписване на сградата от актовите книги на държавните и общински имоти.
*** През 2000 г. обаче това отписване е разрешено от софийския кмет върху оснавата на съдебно решение (без партерната магазинна част!)
*** През 2004 г. обаче е отменено от областния управител, понеже имотът не е водил като държавен, а не като общински.
И т.н., и т.н., и т.н. Накрая "справедливостта" възтържествува, реститутите си получават сградата, но в окаян вид, а междувременно като паметник на културата получат предписания от държавата за нея за мащабен и много скъпоструващ ремонт. Междувременно са обзаведени и със скъпоструващ съдебен процес за собствеността й между тях и общинското дружество БКС (скандално прочуло се с продажба на безценица на маса апетитни столични имоти на отбрани лица).
И естествено, реститутите се отървават на безценица от наследството, като го продават на именитото семейство, толкова близо до политици от различни партийни бои. Същевременно обаче започват и съдебни дела между тях и купувачите, от друга страна купувачите привикват на помощ охранителна фирма на техен приятел от бившето УБО (Управление за безопасност и охрана по времето на Тодор Живков) и т.н.
ИЗ МОТИВИТЕ НА РЕШЕНИЕТО
И така до започналия ремонт на сградата и срутването на сградата, което смачка пежото на девойките заедно с тях, , засяга и др. автомобили (за щастие без жертви).
Най-сетне се оказва, че сградата е била и застрахована от новия и последен неин собственик - фирма "Хрисома", като в застрахователните документи състоянието й е отбелязано като "добро". (според експертите е било предаварийно). Експертите отбелязват, че за прясно срязаните греди, които са били струпани след аварията в двора на НСлС, не може по експертен път да се установи дали са срязани преди или след аварията при разчистването на сградата. Пак според тях махането на мазилките от някои части на сградата е спомогнало за падането на южната калканна стена, макар че мазилката няма носещи функции. От друга страна обаче облекчаването на сградата от изхвърлени дюшемета, махане на врати и каси, вътрешни преградни неносещи стени и т.н. променило центъра на тежестта и баланса, като отслабило и съществуващите връзки между елементите на конструкцията.
Не се смейте: експертизите са и вако, и така - според случая, момента, замесените едри бизнесмени и политици и както вече посочих - без оглед, понеже всичко е било разчистено. .
Съдията освен решението си оневиняване на подсъдимите отхвърля и гражданските искове срещу тях.
ПОСЛЕСЛОВ
А сега сем. Кирчеви инвестира в строителството на новият хотел "Мариот". 108-метровата сграда е на Солни пазар в столицата (на мястото на бившият изгорял цирк) - до сградата на КНСБ.
Официално инвеститорът „Айтауър Дивелопмънт” ЕАД се управлява от италианеца Виторио Гори и от 2017 г. вече се води като собственост на италианската Финвис.
В Съвета на директорите участва Христина Кирчева, която, участва и в управлението на фирми заедно с оневинения Георги Кирчев.
Адресът на управлението е на ул. "Московска" 47. На този адрес се намира къщата на Никола Мушанов, която, според различни източници, от 2012 г., е собственост именно на Георги Кирчев.
------------------------
Това е България!
Онази България, за която мнозинството хора махат с ръка, за да кажат, че корупцията, беззаконието и политиката не ги касаят, други да се оправят с тях.
Беззаконието, корупцията и политическата протекция върху тях засягат всички ни, макар ни косвено, засягат ни материално, макар да не личи (с данъците си плащаме корупционен налог и добавка беззаконие)
А тези без късмет ги засяга съвсем пряко.
Утре вие или ваши близки може да се наредите сред тях!

Григор Лилов, Фейсбук

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1