Китай установи минимален размер на получен подкуп или на разхищение на държавни средства, за който може да бъде произнесена смъртна присъда. Става въпрос за 3 млн. юана (около 463 хил. долара), предаде ДПА. Агенциите цитират публикувано общо постановление на Върховния народен съд и на Върховната прокуратура.
Правосъдните органи препоръчват при разглеждане на дела за корупция да се отчита исериозността на извършеното престъпление, и степента на неговите негативни последствия.
"При наличието на предвидени от закона смекчаващи вината обстоятелства, подсъдимият е възможно да бъде осъден на смърт с отсрочка от 2 години", се казва в постановлението.
В наказателния кодекс на КНР от 2015 г. не се посочват конкретни суми на подкупите или на разхитените държавни средства, при които е възможно произнасяне на смъртна присъда. Сегашното постановление има за цел да разясни текстове от наказателното законодателство.
Кампанията за борба с корупцията се разгърна в Китай след идването на власт през 2012-2013 г. на т.нар. "пето поколение" ръководители начело с президента на КНР и генерален секретар на ЦК на управляващата комунистическа партия Си Цзинпин, припомнят експерти.
Тя има за цел да бъдат наказвани корумпирани служители, както на високо, така и на по-ниски нива и продължава по-дълго от очакваното.
От нея пострадаха хора на много по-високи равнища, отколкото мнозина анализатори очакваха, коментира ДПА.
По някои от корупционните дела бяха произнесени смъртни присъди с отложено изпълнение, които в Китай обикновено се заменят с доживотни.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1