Демографската криза не е просто криза, тя се превръща в катастрофа в други обществени области. Скоро ще стигнем до много тежки решения. 
 
Това обяви вицепремиерът Валери Симеонов днес на конференция по раждаемостта, пенсионните и социалните въпроси. 
 
"В момента се получава нещо много нечестно и то ще взриви обществото. В България остават милиони предимно възрастни хора, а техните деца - които трябва да ги издържат, заминават за чужбина. За да се издържат тези хора - като пенсии и здравеопазване, ние натоварваме с все по-големи данъци, останалите тук да живеят и работят. Това е абсурдно. Работещите бедни у нас ще издържат родителите на доста по-богатите емигранти. И ще искаме все повече от тях..." - обясни вицепремиерът. 
 
Според него, издръжката на възрастните хора непрекъснато поскъпва. В същото време, все по-малко стават младите, от които се събират средства тя да се плати.
"Така както е тръгнало, скоро ще трябва да изземваме почти цялата заплата на тук работещите, за да издържаме възрастните. Дори в момента с данъци и осигуровки им взимаме около 40%. На къде повече? Според мен, следва да се въведе регулация - данъците на тук работещите да отиват само за техните родители. Останалите - за тях да се грижат бегълците като им пращат евра всеки месец, и им направят някакви частни здравни застраховки..." - каза Симеонов.
Чисто математически, цифрите са точни. В момента 37% от доходите се изземват от данъчни, пенсионни и здравни вноски. От останалите около 17 % се изземват през ДДС в цените на стоките. Реално около половината доход отива за данъци. А основният консуматор на тези данъци са пенсионната и здравната системи.
"При това в момента ние имаме доста работещи. Труди се силното поколение с най-висока раждаемост от 70-те и 80-те. Поколението от 90-те е с тройно по-ниска раждаемост. Как то ще изхрани и излекува толкова възрастни хора?" - каза вицето.
"Вярно е, че тези хора са плащали осигуровки, но тази пари са отишли за техните родители. Сега трябва децата им да платят своите осигуровки. Като тези деца са в чужбина, излиза че трябва повече осигуровки от малцината останали. Това нито е справедливо, нито е възможно. И останалите ще избягат, ако трябва да работят и да им взимаме 70 или 80% от заплатите. По-добре да запазим тях и родителите им, като пожертваме отгледалите бегълци. Иначе жертваме всички, така или иначе..." - брутално завърши Симеонов.

Източник: Фейсбук

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1