Професията "овчар" се оказва една от добре платените за хора с ниска квалификация в страната. Месечното възнаграждение е над 2000 лева. Въпреки това всяко второ стопанство в Родопите, не може да си намери пастир.
Причината - животните не дават почивен ден, съобщава БНТ.
Даниела Чакърова е дългогодишна ски учителка. Гледа над 400 овце и кози в семейната ферма в село Проглед.
Казва, че работи в зимните курорти, за да купува фураж на животните си. В последните години обаче, нейният по-голям проблем е да си намери пастири.
Затова се налага тя сама да пасе стадото в планината.
"Заплатата на един овчар е както се спазариш, ако е без храна стига до 2000 лева и пак не искат да я вършат тая работа", казва Даниела Чакърова.
В района на Кресна овчарите също са дефицитни и възнаграждението расте нагоре, разказва Атила Седефчев.
"Реално като ги сравня с други работи е добре платена, между 40 и 55-65 лв на ден надница искат. Интересното е, че е пълно с хора, които нямат какво да правят, нямат доходи, а няма и желаещи", казва Атила Седефчев, животновъд от с.Влахи.
Фермерите допълват, че напоследък все повече попадат на хора, които са само придружители на стадото, но не и истински овчари, които познават животните и навиците им.
"Тази работа е специфична, не е толкова проста или ако е проста, не е за прости хора, защото изисква специфични умения и в крайна сметка ти си вързан към животните не от 8 до 4, до 5, а денонощно", казва Седефчев.
"Трябва да може да дои, да може да пасе овцете, а това е много трудно. Това, ако някой си мисли, че е лесно да пасеш овце е голяма заблуда", споделя Даниела Чакърова.
Според фермерите липсата на работна ръка в сектора ще откаже хората от региона да се занимават с основния си поминък - овцевъдството.


0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1