Популизмът превзе Народното събрание. Депутатите решиха единодушно да не получават възнаграждения от 1 април до края на извънредното положение.
Това ще важи и за Министерския съвет, ръководителите на държавните и изпълнителните агенции и членовете на политическите им кабинети.
Сутринта се проведе бурен дебат по темата. Тогава изглеждаше, че превес ще има предложението на ГЕРБ заплатите просто да се замразят.
Постепенно обаче започнаха да ескалират идеи за намаляване на възнагражденията. Накрая Борис Ячев от името на НФСБ призова изобщо да не се взимат заплати.
ГЕРБ и ДПС обаче останаха на позиция за замразяване на възнагражденията, което означаваше мнозинство по въпроса, като включим и част от „независимите“, които гласуват заедно с властта.
Но вечерта, когато дойде моментът за гласуването, Красимир Ципов от ГЕРБ обяви изненадващо, че предлагат заплати да не взимат депутатите, министрите, ръководителите на агенции и членовете на политически кабинети.
Това по всяка вероятност е станало по емоционална „заповед“ на премиера Бойко Борисов, както повелява традицията. 
Последва гласуване на първата група депутати, както е по правилата за работа на парламента при извънредното положение. Това са групите на „БСП за България“, ДПС, „Воля“ и „независимите“. Те всички бяха единодушно „за“.
По-късно трябва да гласуват и втората група депутати – тези от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Те също се очаква да бъдат „за“ и така гореизброените ще останат без заплати.
Парите ще бъдат превеждани на Министерството на здравеопазването за борба с коронавируса, е друга част от гласуваното предложение.
Новите норми се приемат с решение на Народното събрание. Върху решения на парламента президентът не може да налага вето. Той може да връща за ново разглеждане само закони. 
НФСБ изразиха задоволство от стеклите се обстоятелства.
От пресцентъра на формацията на Валери Симеонов изпратиха триумфално съобщение: "ГЕРБ приеха предложението на НФСБ народните представители да работят без възнаграждения от 1 април до края на извънредното положение. Предложението в зала направи зам.-председателят на НФСБ Борис Ячев."
От НФСБ припомниха, че още сутринта са поискали депутатите да работят без заплати по време на извънредното положение. „Това ще е реалният акт на съпричастност към всички български фирми, които затварят заради кризата от пандемията и към останалите без работа български граждани“, посочи Борис Ячев.
Тъй като, съгласно закона, Народното събрание няма право да налага ограничения на президента и представителите на съдебната система, съпредседателят на „Обединени патриоти“ Валентин Касабов призова държавния глава „като мъж, политик и българин да последва примера на народните представители, за да не бъде бащица само на хартия“.
„Президентът, вицепрезидентът и екипът му да дарят заплатите си на Министерството на здравеопазването през следващите месеци, докато трае извънредното положение, защото времето му изтича. Да застане до народа, а времето е чумаво“, каза Валентин Касабов, цитиран от пресцентъра на партията. 


0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1