Фатална грешка на минувачите, помогнали за изваждането на ранения при зверската катастрофа журналист Милен Цветков, може да е коствала живота му, макар и косвено. Разкритието направиха инструкторите по екстремно шофиране от платформата "Аз на пътя - научи ме да шофирам", които преди 2 години напълно безвъзмездно започнаха да дават уроци на вече сдобили се с книжки водачи, за да коригират грешките им зад волана. Репортер на Lupa.bg също се включи в инициативата с цел по-безопасни пътища в страната. 
"Проблемът, който искам да засегна са последствията веднага след катастрофата. А именно - реакцията на хората, които бързат да помогнат. При една катастрофа, едно много, много важно нещо, което е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се спази е, освен ако човекът, който е в колата не е заплашен да бъде изгорен, да падне в дере или от мост, нещо което да заплашва живота му в последствие, което не е от травмите му, е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да НЕ се вади, мести и пипа по какъвто и да било начин", напомнят мотопилотите. 
Авторите на проекта за качествено шофиране са категорични и че при толкова тежка катастрофа като тази с покойния журналист, реакцията винаги е една и съща - пострадалите тръгват да ходят и дори да бягат, вследствие шока (предизвикан от високи нива на адреналин в кръвта). Неслучайно от многобройните кадри на фаталния удар се вижда, че макар и подкрепян от непознатите хора, Милен Цветков е стъпил в първите секунди на двата си крака. Това обаче е погрешно, защото никой в този момент не знае какви са вътрешните поражения и има голяма вероятност нещата да се влошат, когато човекът бъде преместен от немедицинско лице.
"Моторист, който преди няколко години бе ударен и пада от возилото, умира, след като жена се опитва да му свали каската и чупи вратните му прешлени заради грешния похват. Даването на вода също не е правилно решение, защото резултатът също може да е много тежък поради перфорация на хранопровод, стомах, черва и прочие и да доведе до допълнителни усложнения", напомнят от "Научи ме да шофирам". 
Затова в такива ситуации най-доброто, което може да направите е, да се убедите, че колата не пуши/гори/, да видите дали човекът е контактен и в какво състояние е, да се опитате да го успокоите и да НЕ му позволявате да излиза от колата, да позвъните на 112 и да обезопасите мястото на произшествието. Препоръката на инструкторите е всички шофьори у нас, а и не само водачи с валидни книжки, да преминат опреснителен курс към БЧК (задължителен за новите).

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1