Ден след публикуването на новите заповеди за забрана за дейността на търговските обекти тип мол, те ще бъдат отворени. Същото се обмисля да се случи и с фитнес залите. Това се случва след среща на премиера Бойко Борисов с представители на моловете и на Българската ритейл асоциация, след която той „разпореди“ на Ананиев да подготви съответната заповед и да я подпише днес. На срещата е присъствал и председателят на Националния оперативен щаб (НОЩ) генерал-майор Венцислав Мутафчийски, който досега беше един от най-големите противници на отварянето, но очевидно вече е съгласен.
Борисов многократно на брифингите е изтъквал, че решенията за затягане или разхлабване на противоепидемичните мерки се взимат след предложение на НОЩ и след обсъждане с него.
Припомняме, че моловете останаха едни от последните обекти, които нямаха право да работят. Тази седмица Борисов разпореди, а финансовият министър Владислав Горанов се възпротиви, да бъде намалено ДДС на ресторантьорите, защото и те бяха затворени два месеца. От заведенията заявиха, че ще използват намалението на косвения данък от 20 на 9%, за да укрепят бизнеса си, а не да намалят цените за крайните потребители.
„С колегите от икономиката, здравеопазването и щаба последните 2 седмици работим по темата с много дискусия, с много медицински аргументи и се надяваме да отработваме въпросите един по един. В много от държавите в момента се говори за разхлабване на мерките, а в България някои от търговските обекти въобще не бяха спирани“, е казал Борисов на срещата, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет.
По време на срещата „детайлно бяха разискани“ условията, при които да бъде възобновена дейността на моловете предвид борбата с разпространението на COVID-19 у нас. Бил е е изтъкнат също приносът на бранша за българската икономика, което налага въпроса за рестартиране на дейността му, се казва в публикуваната информация.
Премиерът Борисов е отбелязал също, че е задължително „да продължи да се спазва балансът между постепенното възстановяване на нормалния икономически живот и осъществяването на противоепидемичните мерки с цел максимална защита на здравето на българските граждани“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1