Свикнали сме всеки да идва, да обещава и накрая да си тръгва с подвита опашка. Явлението се наблюдава от много години във футбола ни. Пристигат различни хора, които сипят лъжи на поразия - как ще изградят нови бази, как ще построят нови стадиони, как това и онова... Може би вече никой не им и вярва. 

 Една от болните теми на феновете на Ботев Пловдив например е постоянното отлагане на строежа на стадиона им, който бе разрушен преди години с идеята да се построи ново и красиво съоръжение. Разбира се, това не стана, като работата по обекта бе спирана на няколко пъти. Сега уж държавата се ангажира да намери финансиране за "Колежа", но с избухналата пандемия от коронавирус не се знае за какво ще са по-спешни тези пари. Проблемът обаче е, че не само "Колежа" е на този хал. През годините в голяма част от градовете бе обявено, че ще има нови стадиони, които да вдъхнат нов живот на и без това замиращия ни футбол. Уви, до момента няма нито едно съоръжение, което да е завършено и приведено в употреба. Изключение прави поетапното модернизиране на стадиона в Разград, което по всяка вероятност изглежда, че ще бъде реализирано успешно, както и това на градския стадион в Ловеч.

 Кои са обаче тези, които нямат такъв късмет? Ще проследим тук:
"Черноморец Арена", Бургас

 Както наскоро споменахме в една друга статия, касаеща родния футбол, ситуацията с бургаските клубове е плачевна. Вековният Черноморец крета във В група, по настоящем по-известна като Трета лига, докато Нефтохимик е може би образец за средняк едно ниво по-нагоре. Каква е ситуацията със стадионите обаче? Стадион "Лазур", който от скоро има ново име - "efbet Арена" от години не е пипан, но все пак се намира в приемливо състояние, в сравнение с голяма част от родните съоръжения. Съоръжението на Черноморец пък претърпя известни подобрения преди честването на стогодишнината, което все пак е позитивно. Продължават неяснотиите около собствеността на спортния комплекс, което бе една от главните причини преди десетина години да се заговори за строежа на нов дом за "акулите". Представен бе бляскавият проект за "Черноморец Арена" - 30-хиляден красавец, който да е отражение на финансовата стабилност на тима по това време. Започнат бе строежът на нова клубна база - "Гнездо на акули", като един от кампусите бе финализиран, заедно с няколко терена. И изведнъж кранчето спря, което прати клуба във финансов колапс, а вдъхновяващите проекти отидоха на вятъра. Дори и завършеният кампус в момента не се използва, а наскоро община Бургас представи проекта за нов стадион, побиращ под 5000 зрители.
Стадион "Варна"

 Наскоро някой беше заявил, че това е най-дълго строящият се стадион в света. И е абсолютно прав! На мястото на стария градски стадион "Юрий Гагарин", неизползваем от десетилетия и сринат из основи, трябваше да изникне прекрасно и модерно ново съоръжение с капацитет от 24 000 седящи места. Първата копка бе направена през 2005г., но след като бе изкопан един огромен кратер, работата бе прекратена. Над десетилетие по проекта нищо не бе пипано, а това принуди местния Черно море, който уж щеше да ползва новия стадион, да прави подобрения по собственото си съоръжение, за да си подсигури лиценз и домакински мачове във Варна. Разбира се, "моряците" изиграха солиден куп срещи в Разград докато трае "модернизацията" на стадион "Тича". Подобна е ситуацията и с другия варненски клуб Спартак. За модернизацията на неговото съоръжение също бе представен сериозен проект, но вместо това една от трибуните му бе почти разрушена, за да отстъпи път на новия високоскоростен булевард, пресичащ града. Строителството на стадион "Варна" бе подновено преди 2 години, но след изграждането на една от трибуните, проектът отново бе замразен, а крановете - застопорени. Кога и дали въобще варненци ще могат да се насладят на нов стадион, изобщо не е ясно.


Стадион "Локомотив", Пловдив

 Поредното съоръжение, което все още не може да види светло бъдеще. Може би мнозина от вас помнят как част от стадиона в пловдивския парк "Лаута" рухна по време на мач на тима от А група. Целият сектор бе затворен и в последствие разрушен, а обещанията на тогавашния бос Коко Динев бяха да бъде изградена нова трибуна на име "Бесика", в която да се ситуират ултрасите на Локомотив. Нещо повече, бизнесменът представи лъскав проект за цялостното обновяване на съоръжението, което наистина бе в окаяно състояние. Трябваше да бъдат изградени наново трибуните зад вратите, да бъде монтирано осветление и целият стадион да бъде покрит с козирка. Е, както можете да предположите, нищо от това не се случи. Следващият собственик Веселин Марешки също обеща на феновете на Локомотив, че ще изгради трибуна "Бесика", но и той набързо забрави за обещанията си. В крайна сметка бе построена нещо като помощна трибуна, от където в момента ултрасите на "смърфовете" наблюдават срещите на любимия си отбор. В началото на 2019г. проектът за модернизация на стадион "Локомотив" бе възобновен. Определен бе и бюджет за това в размер на 15 милиона лева. Все още се очаква нещо по този проект за започне да се случва, въпреки че и държавата обеща, че ще инвестира..
Стадион "Георги Аспарухов", София

 Една от най-болните теми за феновете на Левски. Наред с голямото разединение, което напоследък е налегнало "сините" ултраси, прекратеният проект по модернизацията на стадион "Георги Аспарухов" допълва картинката. Още през 2011г. бе взето решение арената да претърпи масова реконструкция, като всички сектори щяха един по един да бъдат събаряни и изграждани наново. Трябваше новото съоръжение да е в британски стил, да бъде премахната лекоатлетическата писта и всички трибуни да бъдат покрити с козирки. Резултатът? Осем години по-късно, само един от секторите на "Герена" е реконструиран, само че не напълно. След продължилото над 3 години строителство, сектор А най-сетне бе открит, но козирката, която да го покрива, така и все още не е монтирана. През това време собствеността на клуба се смени, а в даден момент финансовата ситуация в клуба бе толкова лоша, че се наложи всички скъпоструващи звезди да бъдат продадени и "сините" да разчитат на собствени кадри. Сега Левски отново успя да привлече класни чужденци, на които да плаща сериозни заплати, но рестартиране на проекта за модернизирането на стадиона не е на дневен ред. Или поне нищо такова не е обявено до момента.
Стадион "Българска армия", София

 Напоследък една от най-дискутираните теми сред "червените" привърженици е предстоящата модернизация на клубния стадион. Проектът бе представен, финансирането бе осигурено, разрешенията бяха дадени. Изглежда този път ЦСКА наистина ще се сдобие с модерен и красив нов стадион. И все пак ние подхождаме с лек скептицизъм към всичко това. "Око да види, ръка да пипне" са казали старите хора. И с право. Напомняме, че проектът за изграждането на един модерен "Българска армия" далеч не е от тази година. Още през 2012г. архитекти показаха как ще изглежда съоръжението, след като в него се влеят едни 24 милиона лева. Трябваше да бъде увеличен капацитетът, да бъде подменен изцяло терена, да бъдат подновени съблекалните, да има ново табло и озвучителна уредба и не на последно място - козирка, която да покрива всички седящи места. Всички знаем какво се случи след това. ЦСКА бе докаран до това да не получи лиценз в следствие на години безхаберно управление, а проектът за модернизация на "Армията" бе пратен в девета глуха. Сега той отново е изкаран на дневен ред и всички се надяваме най-сетне да видим нов стадион в София.
Градски стадион, Мездра

 Нещо, което едва ли е известно на масовия футболен запалянко. В момента футболът в Мездра може и да е силно регресирал, но преди десетина години това изобщо не беше така. Когато през 2007г. компанията НАДИН придоби собственост върху местния Локомотив и инвестира сериозни суми в привличането на нови играчи, "железничарите" се класираха за А група за пръв път в историята си. По това време се появи и проект за модернизирането на градския стадион в Мездра. Негови автори бяха немците от "ASP", по чиито идеи бе реконструиран "Готлиб-Даймлер Щадион" в Щутгарт, по настоящем "Мерцедес-Бенц Арена". Трябваше съоръжението да има близо 14 000 седящи места, нови съблекални, нова зала за пресконференции, както и редица други блага. Проектът бе представен през 2008г. и необходимото финансиране бе в порядъка на 30 милиона лева, а ремонтните дейности трябваше да продължат само 2 години. Виждате на къде отиват нещата, нали? Не само, че не се стигна до реконструкция на стадиона, ами и Локомотив бе закрит през 2012г. заради тежкото финансово състояние, в което бе изпаднал. В момента тимът се подвизава в Трета лига, а гореописаните дни изглежда са заровени далеч назад в миналото.БОНУС: Национален стадион "Арена на Розата" 

 Неотдавна във футболните среди се завъртя идеята за нов национален стадион. "Васил Левски", за чието обновяване бяха платени солидни средства в началото на новия век, бе заклеймен като "морално остарял". Така се стигна до проекта на немската фирма IFS, която в началото на 2014г. се споразумя с държавата да вдигне ново съоръжение на мястото на стадион "Славия" в столичния квартал "Овча купел". То трябваше да разполага с 30 000 седящи места и да е последен писък на модата, оформено като роза - един от националните ни символи. Общата инвестиция се изчисляваше на 32 милиона евро, а срокът на изпълнение бе до 2020г. Може би доста разумно обаче, министерството на спорта тогава реши, че България няма нужда от нов национален стадион, а вместо това тези финанси трябва да бъдат дадени за модернизиране на съоръженията на клубовете в А група.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1