Велислава Дърева изтупа идеята за издигането на нов паметник по идея на соц интелектуалци от 2018 г. Журналистката коментира идеята на изявени леви интелектуалци от 2018 г. за изграждането в София на монумент в памет на децата жертви на фашизма в периода 1923-44 година. Докато инициативи, община и районни кметове се чудят как да разкарат паметниците на съветските окупатори, Дърева и комитет от изявени социалисти се опитват да слагат нови в европейска София. 
„Тази инициатива се превърна наистина в национална. В началото ние дори не си давахме сметка. Издирихме имената на над 250 убити деца. Оказа се, че нещата са много по-страшни, отколкото сме си мислели. Най-малката жертва на фашизма в България е момче на годинка и седем месеца, което е разстреляно с 12 куршума. Нашата идея за почит към тези деца обаче някак не може да пробие канарите в Столична община. На два пъти имаше заседание на Експертно-художествен съвет, който не се произнася по художествената стойност на този проект, а вместо това прави политически квалификации. Писали сме и писмо до г-жа Фандъкова, но нямаме абсолютно никакъв отговор. Възмутително е това, че в последните 30 години в България се вдигат паметници и мемориали на убийците, и в същото време да бъде отказвано издигането на паметник за децата, жертви на фашизма. Имаме огромна подкрепа от най-различни хора от цялата страна, независимо от политическите им убеждения. Нашата битка в момента е със Столична община. Проектът не стига до обсъждане в Столичния общински съвет“, обясни журналистът пред "Фокус".

По думите й ако бъде отказано изграждане на подобен паметник у нас, това ще предизвика много широк международен отзвук, който в някакъв случай няма да бъде в полза на България.

Участниците в Инициативния комитет за издигането на паметник на децата, жертви на фашизма са:

Анжел Вагенщайн (сценарист и писател), Велислава Дърева (журналист), Велиана Христова (журналист, д-р по филология), Христо Георгиев (журналист, издател), акад. Светлин Русев (художник), проф. Валентин Старчев (скулптор), Иво Хаджимишев (художник фотограф), ген. Ангел Марин (вицепрезидент през 2002-2012), ген. Георги Иванов (първи космонавт на България), Лидия Иванова (д-р по философия).

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1