Последната роля на голямата Окатвия Спенсър е в минисериала Safe-Madе – вдъхновяваща, но по-скоро свободна интерпретация на живота на една удивителна жена! Героинята й Мадам Си Джей Уокър е първата жена милионер в Америка.
Във време, в което рискът да те линчуват, защото си черен, е един от реалните в живота, Mадам Си Джей успява да вдигне на крака козметична компания, продаваща продукти за коса за чернокожи жени.
Днес учени от Харвард оценяват приноса й като най-голямото развитие на икономическия потенциал на чернокожите в Америка в историята. Четирите епизода са хроника на основните събития в живота на черната Сара, която остава позната с името на мъжа си. Макар че филмът се отдалечава от историческата истина и не отразява много важна част от мисията на Мадам Си Джей Уокър, той е достатъчно интересен, за да се разровим малко повече в търсене на повече информация за живота на първата жена милионер, издигнала се от нулата. Откритието си заслужава!
Мадам Си Джей Уокър е родена като Сара Брийдлъв в плантация за памук през 1867 година. Сара не се ражда в робство, но нейните родители са прекарали почти целия си живот като роби. Оуен и Минерва са освободени точно по времето, когато се ражда дъщеря им. Сара остава сираче на седем години и е изпратена да живее със сестра си и съпруга й насилник. За да избяга от него, се жени на 14 години, на 15 вече е майка на дъщеря, а на 20 вдовица. Със заплатата й на перачка от долар на ден, Сара издържа двете колкото може.
Вторият й брак изобщо не я изважда от кошмара на мизерията и насилието. Мъжът й Джон Дейвис е лош и агресивен човек, с когото се разделят, а Сара няма никаква друга преспектива в живота си, освен да пере на ръка тонове мръсно пране, докато умре. През 1917 година самата тя казва пред Ню Йорк Таймс „Бях наведена над рендето за пране, потопила ръце в сапунената вода и си казах „Какво ще правиш, когато остарееш и кръста ти се схване? Кой ще се грижи за теб и момичето ти?““
По това време косата на Сара започва да капе от стрес и се обръща към продуктите на Ани Търнбо Малоун, които са специално разработени за нуждите на косите на черните жени. След като постига ефекта и косата й се сгъстява отново, Сара започва да работи като дистрибутор на продуктите на Малоун. Така среща третия си съпруг, Си Джей Уокър, който по това време е рекламен агент на марката на Малоун. Двамата решават да се отделят и да започнат производство на собствени продукти. След като се женят, тя създава марката „Madam C. J.Walker” по примера на жените, които по това време създават френската козметична индустрия. Линията й за коса наричат „Walker’s Wonderful Hair Grower”.
В началото продава кутийките сама на пазара и от врата на врата и лека полека създава малка мрежа от дистрибутори.
С времето започват да продават и по пощата, а бизнесът им се разгръща към Куба, Ямайка и Панама. През 1910 година семейството се премества в Индианаполис, където построяват фабрика, фризьорски салон и училище за фризьорки, а служителките им са хиляди чернокожи независими жени. Идеята на Мадам Си Джей е именно тази – да даде преспектива на жени да печелят доходите си независимо, ето защо не иска да продава продуктите си в търговски вериги. По това време белите работници печелят по 11 долара на седмица, а г-жа Уокър дава възможност на агентите си да печелят между 5 и 15 долара на ден. На практика Сара е пионер в мултилевъл маркетинга, просто не го е знаела, била е напълно самоука.
Това, което e възхитително, дори повече от бизнес успеха й, е, че Мадам Уокър е жена с мисия и бързо се превръща в един от най-големите филантропи, като дарява хиляди долари за всевъзможни каузи. Но не спира дотук и става активен застъпник на чернокожите жени. Една от най-известните й конфронтации е с оратора и политик Букър Т. Уошингтън, който направо й казва, че първата му цел е да издигне расата, чрез чернокожите мъже, а за жените няма място. Това е просто идеалното определение на мисълта „жената е негърът на света“, само че за черните жени е дори по-лошо.
През 1917 година Мадам Уокър е сред използващите влиянието си, за да убедят президента Удроу Уилсън да обяви линчуването за криминално престъпление. Малко преди смъртта си тя прави историческо дарение от 65 хиляди долара за фонда, събиращ средства за каузата срещу линчуването. И нещо повече – тя дарява 2/3 от бъдещите печалби на структурите си в полза на тази кауза.
Мадам Уокър умира през 1919 година, едва на 51 години. По това време е най-богатата чернкожа жена в Америка, а бизнесът й е поет от дъщеря й Алейла, която го разширява със стотици салони и фризьорски училища. Днес Sephora поддържат линията Madam C.J. Walker Beauty Culture в чест на Сара, която се издига от перачка до първата жена милионер в Америка.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1